TRAINING HARZ (2 – 5 september)
Bij deze training zijn nog 2 plaatsen beschikbaar. Naar keuze op een 1- of 2-persoonskamer. Bij aanmelding voor een 2-persoonskamer dient dit wel een aanmelding te zijn voor 2 personen. Cursisten die elkaar niet kennen, kiezen meestal voor een 1-persoonskamer.
 
Deze training is een mooie afsluiting van de zomer. Een weekend in een mooie omgeving en ook nog beter leren motorrijden. De beste korte vakantie die er is.
 
 
 
GELUIDSMETING MOTOREN
We hadden al verteld dat we tijdens de training in het Schwarzwald politiecontroles tegenkwamen die vooral keken naar de technische staat van de motor en het uitlaatgeluid.
 
Maar ook in Nederland wordt er nu extra gecontroleerd op deze zaken. In het blad van de MAG (nummer 145) kun je een verslag lezen over deze controles die op dit moment worden uitgevoerd in Limburg.
 
In Duitsland gebeurde de geluidsmeting organoleptisch (oftewel gewoon luisteren met je oren). In Nederland wordt er echt gemeten met een dB-meter en andere speciale apparatuur.
 
Als je uitlaat een E-goedkeuring heeft, betekent dit niet, dat je dan goed zit. Letterlijk elk merk en type motor heeft een eigen geluidsnorm. Dat kan dus beteken dat als er twee motoren worden gemeten en die produceren allebei evenveel geluid, dat de ene voldoet aan de eisen en de andere niet, omdat voor dat merk en type een lagere geluidsnorm is vastgelegd.
 
Ongetwijfeld zullen deze controles ook op andere plaatsen in Nederland/Duitsland/België gaan plaatsvinden.
 
Voor de liefhebbers van geluid vervelend, maar als er door het produceren van niet meer lawaai dan strikt noodzakelijk mooie wegen ook in de weekenden open blijven, dan is dat weer een groot pluspunt.
 
Bijvoorbeeld in de gemeente Lingewaard wordt gewerkt aan een weekendverbod voor motoren op de mooie dijken in de gemeente.
 
De MAG is zoals altijd hard bezig om dit te voorkomen, maar de gemeente staat niet echt open voor de pogingen van de MAG om tot een gesprek en/of overleg te komen.