VERSTANDIG MOTORRIJDEN, OOK OP WARME DAGEN…………….

Er komt weer mooi weer aan. Dat is lekker, want motorrijden is toch het leukst als het niet regent, stormt of sneeuwt. Maar wat je met mooi weer ook ziet, is dat sommige motorrijders het te warm vinden voor beschermende kleding. Lekker uitwaaien op de motor, in een T-shirt en/of korte broek. En uiteraard zonder handschoenen en met sportschoenen aan. Niks mis mee, zo lang je er maar op blijft zitten.

Daar kun je zelf een hoop aan doen, door wat rustiger aan te doen in de bochten, wat rustiger op te trekken en te vermijden dat je hard moet remmen. Maar helaas zijn er ook nog die andere weggebruikers. Want bij elke aanrijding is er altijd één partij die zich wel aan de regels hield en één partij die iets over het hoofd zag, niet oplette of iets dergelijks. Het feit dat je zelf goed oplet en rustig aan doet, betekent helaas nog niet, dat je nooit bij een aanrijding of valpartij betrokken raakt.

Als dat gebeurt en je zit in je korte broek, T-shirt, sportschoenen en zonder handschoenen op je motor dan heb je een probleem, een heel groot probleem. Want dat T-shirt is na 10 cm glijden al weg en dan is je vel aan de beurt. En ook dat vel gaat maar kort mee. Of je glijdt op asfalt, klinkers of ander spul maakt niet zo veel uit. Na een heel klein stukje glijden heb je letterlijk geen vel meer op je bast.

Er zijn altijd mensen die als je dit vertelt je ongelovig aan zitten te kijken en denken: Het zal wel mee vallen. Als je dat echt gelooft, dan heb ik een mooie uitdaging voor je. Je loopt naar buiten, zet de top van één van je vingers op een steen of het asfalt, oefent een redelijke druk uit op die vinger, en trekt vervolgens die vinger met een ruk 10 cm over die steen of het asfalt naar je toe.

Niet te vergelijken met een valpartij met de motor, waarbij je al gauw enkele meters doorglijdt (als je niet te hard rijdt op het moment dat je valt of onderuit wordt gereden) maar slechts 10 cm. Ik durf er een weddenschap op af te sluiten, dat je na deze proef nooit meer zonder beschermende kleding op de motor stapt.

Want ik verzeker je dat als je dit echt zou doen (maar hopelijk geloof je me, en probeer je het niet uit) dat je dan tot de ontdekking zou komen, dat in 10 cm je al heel veel vel kwijtraakt, tot bloedens aan toe. Kun je nagaan wat er met je handen gebeurt, als je tijdens het rijden  valt en steekt in een reflex je handen uit om de klap op te vangen.

Heb je bij het wielrennen wel eens een valpartij gezien? Moet je eens kijken hoe die jongens eruit zien nadat ze zijn gevallen.

Dus wees verstandig, ook al is de verleiding nog zo groot, trek je motorkleding aan als je gaat rijden. Ook met mooi weer. Er is tegenwoordig zat motorkleding te koop, die goed beschermt, maar toch niet te warm is bij het dragen.

En als je moet kiezen tussen het ongemak van een beetje warmte bij het dragen van motorkleding en het risico voor de rest van je leven opgescheept te zitten met grote littekens, dan is de keus voor een verstandige motorrijder tocht makkelijk?