IS EEN TRAINING NOODZAKELIJK VOOR MOTORRIJDERS?
Motorrijden is veel meer dan autorijden een kwestie van kennis en vaardigheid. Wil je met je auto naar links, dan draai je aan je stuur. Wil je met je motor naar links, dan komen er dingen bij zoals tegensturen, inleunen in de bocht, de juiste snelheid. Met een auto kun je nog even stevig remmen als je het blijkt dat je toch te hard gaat voor een bocht. Met een motor kun je ook in de bocht remmen, maar dan moet je wel weten of het beter is de voor- of achterrem te gebruiken, en is de dosering heel erg belangrijk. Niet voor niets krijgen ook de beroepsmotorrijders van politie, marechaussee en ambulancediensten regelmatig aanvullende trainingen. En die mannen en vrouwen maken echt veel kilometers, dus aan ervaring ontbreekt het hen niet. Eigenlijk kun je stellen, dat je op de motor nooit bent uitgeleerd. Al is het alleen maar om bepaalde handelingen te leren doen zonder er bij te hoeven nadenken. Bovendien leert iedereen op een gegeven ogenblik zich zelf verkeerde gewoonten aan. Soms zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Tijdens de training word je daar op attent gemaakt. Vooral als je jezelf op de video ziet rijden, dan zie dat je dingen doet, waarvan je je niet bewust bent.
Het antwoord op de vraag of een training noodzakelijk is voor motorrijders is dus: JA !
 
 
IS EEN BERGTRAINING NUTTIG VOOR MOTORRIJDERS?
Als Nederlandse motorrijder ben je gewend aan lange rechte stukken en weinig bochten. Er zijn natuurlijk wegen met een redelijk aantal slingers, maar over het algemeen zijn de wegen in Nederland letterlijk langs een liniaal getrokken. Stijgen en dalen doen we in ons vlakke land helemaal bijna niet. Met uitzondering van een paar heuvels is Nederland vlak. Bij het rijden in de bergen kom je tot de ontdekking dat bijvoorbeeld het een wereld van verschil maakt of je bergopwaarts of bergafwaarts rijdt. Het bergopwaarts rijden is stukken makkelijker dan bergafwaarts. Bergopwaarts moet je redelijk veel gas geven en ga je een keer te hard de bocht in, dan is het (gedeeltelijk)dicht draaien van je gas vaak al genoeg om voldoende af te remmen. Bergafwaarts moet je goed in de gaten houden, dat je snelheid niet ongemerkt oploopt. Bovendien is het zo, dat als je bergafwaarts een keer tot de ontdekking komt, dat je een bocht te hard in gaat, dan dan het gas dichtgooien vaak helemaal niet genoeg is. De zwaartekracht zorgt er voor, dat je snelheid nauwelijks afneemt of, als het steil genoeg is, evengoed blijft toenemen. Vaak komen dan de paniekreacties en gaat het fout. Je remt jezelf onderuit of haalt de bocht niet. In een bocht naar links, ga je dan de weg af. Afhankelijk van wat er naast de weg is (een grasveld of een afgrond) kan dat minder leuk aflopen. In een bocht naar rechts kan het nog vervelender worden. Want dan ga je de weghelft op van de tegenliggers. Komt er niets aan, dan heb je geluk. Maar als er wel een tegenligger is, dan kan dat heel verkeerd aflopen.
 
Behalve het berg op/berg af rijden, heb je ook nog de ontelbare bochten. Een reden tot grote blijdschap als je een liefhebber bent van bochten en de theorie en techniek van het rijden van bochten goed beheerst. Lijnen in de bocht (wat is mijn positie voor/in/na de bocht), hoe krijg ik mijn motor zo goed mogelijk de bocht door (tegensturen/inkantelen) zijn zaken die je goed moet beheersen, als het bochten rijden goed en met veel plezier wilt doen.
 
Zeker in combinatie met: Gaat de bocht bergopwaarts of bergafwaarts, heb je een heleboel zaken waarop je moet letten, als je ‘s-avonds weer veilig en ongeschonden wil thuiskomen.
Het antwoord op de vraag of een bergtraining nuttig is voor motorrijders is dus: JA !
 
 
Niet voor niets komen vele motorrijders jaarlijks bij ons terug om nog meer te leren en nog meer routine te krijgen. Ze kunnen daarbij kiezen uit verschillende locaties en verschillende aantal trainingsdagen. Van een 4-daagse training in de Taunus, Harz en Eifel, een 5-daagse training in het Schwarzwald tot een 9-daagse training in de Dolomieten.
Beschouw je jezelf als een verstandige motorrijder, die altijd beter wil leren motorrijden, ga dan mee met onze trainingen. Een mooie motorvakantie in combinatie met beter leren motorrijden, beter als dat kan niet.